Тримата обсъдшиха ситуацията в Сирия след резолюцията на ООН

Лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон призоваха Русия да упражни „максимален натиск” върху Сирия за „незабавно” прилагане на одобреното от ООН примирие в опустошената от война арабска държава, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Русия призна: САЩ и кюрдите са неутрализирали десетки руснаци в Сирия

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин Меркел и Макрон са подчертали, че „че е от решаващо значение резолюцията на ООН да бъде изпълнена бързо и изчерпателно”, съобщиха от канцеларията на канцлера.

Подкрепата за Макрон е спаднала под 50%

„Те призовават Русия в този контекст да упражни максимален натиск върху сирийския режим, за да се постигне незабавно прекратяване на въздушните удари и сраженията”, каза говорителят на Меркел Щефен Зайберт. 

Макрон ще връща задължителната военна служба

"Обсъдена бе сирийската проблематика в контекста на развитието на обстановката в Източна Гута и осигуряването на хуманитарен достъп в този и други региони на Сирия. Изразено бе удовлетворение от това, че благодарение на съвместната конструктивна работа на 24 февруари бе успешно съгласувана и приета резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Отбелязана бе важността от продължаване на общите усилия в интерес на пълното и най-бързо изпълнение на предвиденото в резолюцията", се казва в съобщението на Кремъл. 

Меркел призова за спиране на "клането" в Сирия

Путин информирал събеседниците си за практическите стъпки, предприети от руската страна, за евакуацията на мирните жители, доставката на хуманитарни стоки и оказването на медицинска помощ на пострадалото население в Сирия. При това било обърнато особено внимание, че спирането на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки. 
Според пресслужбата на Кремъл между трите страни "е постигната договореност да се активизира обменът на информация по различни канали за ситуацията в Сирия". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.