Тази година мероприятието бе посветено на 100-годишнината от присъединяването на Бесарабия към румънската държава

Около седем хиляди поддръжници на обединението на Молдова с Румъния се събраха в неделя пред сградата на правителството в Кишинев, съобщи пред РИА Новости началникът на Генералния инспекторат на молдовската полиция Александър Пинзар, а по-късно неговият заместник Георгий Кавкалюк съобщи, че в хода на мероприятието са задържани 21 „провокатора“. Организатор на акцията е молдовската гражданска платформа „Действие 2012“, обявяваща се за обединение между Молдова и Румъния, съобщава "Фокус".

Бивш румънски премиер призова за обединение с Молдова

Преди демонстрацията те са настоявали, че на нея ще присъстват до 100 хиляди души. „Искаме от парламентите в Кишинев и Букурещ да гласуват отново за обединение... Молдова е част от Румъния, молодованите са румънци. Ние всички искаме едно и също нещо – обединение на страната“, заяви бившия румънски президент Траян Бъсеску, който взе участие в митинга в качеството си на почетен председател на „Партия на националното единство“, създадена от бившия министър на отбраната на Молдова Анатолий Шалару.

"Гражданска война", ако Молдова се присъедини към Румъния

„Задържани са 21 провокатора. Те са били с медицински маски на лицата. В тях са намерени ножове, бейзболни бухалки и други забранени предмети, както и противогази. В момента провеждаме работа, за да установим какви са били намеренията им, кой е организатор, какви са целите и т.н.“, съобщи Кавкалюк. Подобни акции в Кишинев се провеждат за шеста година подред в края на март. През тази година мероприятието е посветено на 100-годишнината от присъединяването на Бесарабия (съвременна Молдова) и Румъния. През 1918 година Румъния вкарва войска на територията на съвременна Молдова (тогава тече гражданската война в Русия), а създаденият в Кишинев Съвет на края гласува за обединение. От юни 1940 тази територия отново се връща в състава на СССР и вече не влиза в територията на Румъния.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.