Това се случи на фона на масови протести срещу неговото назначение

Премиерът на Армения Серж Саркисян подаде оставка след продължили дни наред масови протести в страната.

Опозицията се противопостави срещу назначението на Саркисян, който е бивш президент и срещу промените в Конституцията, които разширяваха правомощията му.

Ереван обвини Турция, че продължава да отрича арменския геноцид

Еуфория се възцари по улиците на Ереван след оставката. Назначението на бившия президент Серж Саркисян за министър-председател предизвика бунт в страната. Гневът на хората се разгоря допълнително и заради конституционни промени, които разшириха правомощията му.

В драматично послание, премиерът на Армения обяви: "Лидерът на опозицията Никол Пашинян беше прав. Аз сгреших. В създалата се ситуация има няколко решения, но аз не влизам в нито едно от тях. Отказвам се от поста на ръководител на страната, от длъжността на премиер". 

Серж Саркисян, приближен на Владимир Путин, беше президент на Армения в продължение на десетилетие. А след като седна в премиерския стол, беше обвинен в обсебване на властта.

Няколко часа преди оставката му голяма група невъоръжени войници се присъединиха към протестиращите в Ереван. A властта казва, че и протестите, и действията на военнослужащите са незаконни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.