Турският премиер поднесе съболезнования за трагедията

Ден, след като турският премиер Реджеп Ердоган поднесе съболезнования на потомците на избитите в Османската империя арменци, Ереван обвини Турция, че продължава да не признава за геноцид масовите убийства.

 

„Отричането на едно престъпление е пряко негово продължение. Единствено признаването и осъждането могат да предотвратят повторението на подобни престъпления в бъдеще”, заяви арменският президент Серж Саркисян в изявление по повод 99-тата годишнина от кланетата, предаде БГНЕС.

 

По думите му предстоящата догодина кръгла годишнина предоставя на Турция „шанс да се покае и да премахне историческото клеймо, ако положи усилия да освободи бъдещето си от това тежко бреме”.

 

В разпространено на няколко езика безпрецедентно изявление турският министър-председател определи убийствата като „споделена болка” и поднесе съболезнования на „внуците” на жертвите.

 

Ереван се бори за международно признание на геноцида срещу арменците в последните години на Османската империя. Армения твърди, че през Първата световна война са убити 1,5 млн. арменци. Според Анкара обаче в размириците са загинали до половин милион арменци и също толкова турци, след като арменците са се вдигнали срещу османската власт и са застанали на страната на руските войски.