Марио Бакалов разказва за страстта към професията

Марио Бакалов е само на 38 години, но вдъхновяващата му история е доказателство, че невъзможни неща няма. От съвсем малък мечтае да стане пилот. Днес той пилотира най-големият пътнически самолет в света – „Airbus A-380”.

За първи път видях самолет на 5-годишна възраст и имах възможността да погледна в пилотската кабина. Този момент ще остане сигурно за целия ми живот. Тогава разбрах, че това е моята професия и че някой ден искам да стана пилот”, споделя Бакалов пред Деси Банова.

Пътят към осъществяването на детската мечта на Марио е доста труден и дълъг. На 15 години той разбира от лекарите, че има късогледство, което ще му попречи да стане пилот.

„ИСТОРИИ НА УСПЕХА” с Деси Банова: Българи проектират колите на бъдещето

Оказа се обаче, че окото се развива в годините и след няколко години зрението ми се беше подобрило. Така успях да мина медицинските изпити в авиационното училище”, споделя пилотът.

Трудностите за Марио обаче не спират до тук. Той бива обучен за пилот, но след 11 септември настъпва криза за авиокомпаниите в цял свят и местата за пилоти са съкратени. Марио обаче отново намира начин да полети – като става стюард.

През лятото на 2004 г. детската мечта на Марио става реалност и той сяда в пилотската кабина като първи офицер на „Airbus A-320”. През първите години от кариерата си той лети из Европа и става един от най-младите преподаватели.

Следващата стъпка за него е преквалифициране на „Airbus A-340” по трансконтинентални маршрути. От 2014 г. Марио пилотира най-големият пътнически самолет в света.

„ИСТОРИИ НА УСПЕХА” с Деси Банова: Как се става голям търговец на спортни стоки у нас?

Въпреки, че живее в Германия, неговата връзка с България остава много силна. Той често идва в родината, не само за да види своите близки и приятели, а и защото иска да бъде полезен на страната. Води мотивационни лекции за това как да постигаме мечтите си. Големият пилот е канен от различни компании, за да дава и ценни съвети на мениджърите как да се справят в кризисни ситуации.

За Марио децата на България са много важни и той не спира да подкрепя всички мероприятия, свързани с обучението на децата в авиацията. Част е и от отрядите за бързо реагиране след авиоинциденти.

Цялото интервю с пилота гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.