Основният мотив за пускането им е печалбата

Фалшивите новини буквално заливат интернет и в частност Facebook. Има ли начин да се противопоставим и каква част от отговорността за разпространението на фалшивите новини е на нас потребителите? Петър Кънчев от Българския център за безопасен интернет заяви, че хората, които пускат фалшиви новини, печелят пари.

17 фалшиви истории и снимки, на които повярваха всички (ГАЛЕРИЯ)

„Всеки път, когато кликнем на някакъв линк към статия, съответният сайт получава стотинки. Колкото по-интересна е една статия, толкова по-голям е шансът да се кликне. Винаги е имало дезинформация и винаги ще има, сега просто с модерните технологии е много по-достъпна. Въпросът е до каква степен населението е способно да се противопостави на тази дезинформация и да реагира”, заяви той.

„На първо бясто за нас, като Център за безопасен интернет, е много важно да се започне сериозна и систематична работа в МОН за развиване на критично мислене на децата, така че от малки да се учат на базови умения за проверяване на информация. Вече работим с деца 2-ри, 3-ти, 4-ти клас, които си казват „не, това не е вярно, трябва да проверим”.

Мария Габриел: Дезинформацията е заплаха за демокрацията

„Просто е време да мислим за това как да създадем критично мислещи граждани”, добави той.

Как фалшивите новини достигат до хиляди хора?

„На първо място заглавието поражда силни емоции, звучи интересно и шокиращо. Хората, които споделят информацията сме ние. Когато се качи нещо такова във Facebook на някой му става интересно, споделя го със своите приятели и ефектът се мултиплицира страшно бързо. Отговорността за разпространението на фалшивата информация до голяма степен е вина и на потребителите, а не само на самите сайтове. В такива ситуации трябва да изчакаме официална позиция и становище”, подчерта експертът

ЕК обяви война на фалшивите новини

„Facebook не се води източник на новини. През него минават различни новини. В момента, в който отворим източника, веднага трябва да търсим до колко е достоверен, дали авторът си е написал името, дали се споменават факти в статията, дали се цитират, защото когато цитираш някого, а той не го е казал, да си подсъден. Повечето фалшиви сайтове не използват конкретика, а много завоалирани думички”, каза той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.