Този въпрос възникна, след като рейс и тир се удариха на АМ "Тракия"

Редно ли е автобус на градския транспорт да вози пътници по магистрала? Този въпрос възникна, след като рейс и тир се удариха на АМ „Тракия” в сряда. Инцидентът се случи на три километра от София между заведението "Черната котка" и разклона за Равно поле.

Автобус и тир се удариха на АМ "Тракия", рейсът е обърнат в канавката (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тирът удари автобуса отзад и той се обърна в канавката. При катастрофата има пострадали, които са настанени в различни болници в София.

„Ограниченията, които съществуват в закона, не забраняват категорично градски автобуси да се движат по магистрала. В същото време те са по-рискови за пътниците, защото при тях има правостоящи. Конструкцията е опасна, защото има прегради, лостове, ръкохватки”, коментира в „Здравей, България” Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА

Според него маршрутът на автобуса не би трябвало да преминава през магистрала и е добре да се избере друг.

По последни данни има 16 пострадали при катастрофата. Трима от тях са в болница „Царица Йоана”, двама са прегледани и изписани. Остават за лечение водачът на автобуса, на който му предстои операция на ръката. В „Пирогов” са откарани трима пострадали, като един е прегледан и освободен. Други двама остават за лечение, включително 4-годишно дете. В болница „Света Анна” са настанени 10 пострадали – двама са освободени и прегледани, а останалите 8 остават за лечение”, обясни Лъчезар Пеков от Центъра за градска мобилност.

Експерт: Превозвачи използват различни способи за манипулиране на тахографа

Той допълни, че автобусът може да се движи с максимална скорост от 50-60 км/ч.

Предполага се, че шофьорът на тира е заспал зад волана. Автобусът се е движел в крайна дясна лента, а не в аварийната, каквато информация се появи в медиите, обясниха от фирмата, собственик на автобуса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес