"За" гласуваха 151 народни представители, "7" бяха против, а един се въздържа

Парламентът одобри Проектите за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. „За” гласуваха 151 народни представители, „7” бяха против, а един се въздържа.

Изборът на нови изтребители ще става по нова методика

Модернизацията на армията е на стойност над 3 млрд. лева. Проектите за придобиване на нов изтребител и на бойна машина бяха одобрени от Комисията по отбрана на 5 юни.

ПОЛИТИЧЕСКА ПРЕСТРЕЛКА: Марешки и Каракачанов влязоха в словесен сблъсък (ВИДЕО)

Проектът за Сухопътни войски е с времеви интервал 12 години. Предвидено е до 8 години след подписване на договор да бъдат придобити 150 единици бойна и специална техника. Прогнозната стойност за придобиване на бойната и специалната техника, както и на допълнителното оборудване, възлиза на 1,4 млн. лева. Ще се извършва на разсрочено плащане.

НА ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ОРЪЖИЕТО: ВОЛЯ против модернизацията на армията

Проектът за Военновъздушните сили включва придобиването на 16 изтребителя, на два етапа по 8. Самолетите ще бъдат доставяни в три последователни години, като доставката на първите два самолета трябва да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в сила на договора. Финансовата рамка на първия етап е на стойност 1,8 млрд. лева. Вторият етап трябва да започне след приключване на доставките по първия и подписване на договор за реализация.

Застрашена ли е отбраната на въздушното ни пространство?

Министерството на отбраната предвижда да изпрати запитване до САЩ (за F16), Португалия (за F16), Израел(за F16), Италия (за Eurofighter), Германия (за Eurofighter), Франция (за Dassault Rafale), Швеция (за Gripen).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.