Делото ще продължи на 12 септември по същество

Специализираният наказателен съд определи, че няма основания за връщане на прокуратурата на обвинението срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подъсдими по делото са още трима души от "Бул Био НЦЗПБ", предаде БТА. 

Делото ще продължи на 12 септември по същество, като предстоят разпити на свидетели.

Тръгна делото срещу Петър Москов и Адам Персенски за ваксините

Според съда обвинителният акт отговаря на процесуалните стандарти и в него няма допуснати процесуални нарушения, които ограничават или нарушават правата на подсъдимите.

Москов отговаря пред съда, за това, че на 9 юли 2015 г. приел като дарение от турското здравно ведомство 100 000 дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас.

Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 325 233, 87 лв.

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Петър Москов

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.

Пред медиите адвокатът на Москов - Менко Менков, заяви, че не са решили още дали да обжалват определението на съда. Той каза, че ще се откаже от разпита на около 180 свидетели от общо 211. Като допълни, че на разпит по делото ще бъде извикан и премиерът Бойко Борисов.

Адвокат Менков обясни още, че Петър Москов няма обвинение за това, че ваксините са навредили на гражданите, а за това, че е внесъл ДДС в бюджета. 

Петър Москов – с критики към бюджета за здраве за 2018 г

"Не съжалявам за нищо, което съм направил. Защитили сме държавния, обществен, здравен и финансов интерес", каза Москов.

"Това, което ще стане ясно в хода на делото е, че българските граждани получиха същите като качество и състав ваксини, които са получавали винаги. Имунизационният календар на България беше спасен, а на всичкото отгоре от това България има и финансова изгода", заяви бившият здравен министър. 

Равносметката на Москов: Има ли бъдеще раздробеното дясно?

Той допълни, че финансова неизгода имат хората, които стоят зад това обвинение срещу него. Както и, че ще бъдат предявени насрещни искове срещу онези, които са казали, че на ваксините им има нещо.

"Хората станаха заложник на цялата тази ченгеджийница, която беше свикнала държавата да се подчинява на търговски интереси. Когато държавата застана на мястото си, а не позволи да й извиват ръцете, резултатите са тези", коментира Петър Москов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.