Циклонът "Нефели" навлиза в България

Бури, порои и светкавици в половин България. Лятото отстъпва място на дъждовете, които могат да доведат до наводнения. Оранжев код е в сила за 9 области, жълт - за 15.

Валежите у нас започнаха тази вечер и ще се усилват. По данни на Агенцията за борба с градушките в района на Елхово и Карнобат в рамките на час са се изсипали около 10-15 литра на квадратен метър. 

В съседна Гърция пороите вече причиниха наводнения и щети. А циклонът "Нефели", отговорен за тези порои, се приближава от Гърция към България. 

Дъждове, предупреждения за наводнения и магнитни бури

Държавата е в готовност да посрещне циклона “Нефели”. Кметовете в цяла Южна България започват непрекъснато следене на нивата на язовири и реки. А служителите на МВР са в готовност да реагират при сигнали за бедствия. Първите дъждове вече паднаха в Южна България.

„Доста ще вали. Това е типична обстановка за зимата, а не за лятото и това я прави още по-непредвидима. От неделя до следващата неделя гарантирам една топла вълна, но дотогава ще има много дъжд”, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев.

„Няма нищо тревожно към момента. Засега сме спокойни”. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който посети областната дирекция на МВР в Ямбол.

„Към момента на територията на цялата страна обстановката е сравнително спокойна. Дъжд вали, но няма нито един сигнал за наводнения. Няма застрашени хора от високи води. Полицията и Пожарната са напълно готови. Хората, свободни от дежурство, са предупредени, и при необходимост са готови в рамките на 30-40 минути да се явят на работа. Кметовете са взели допълнителни превантивни мерки като почистване на шахти, наблюдение на речните корита и нивата на язовирите. Циклонът бавно отива към Стара Загора, Габрово, Плевен и вероятно ще завърши в Русе”, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.