Вътрешният министър заплаши да се оттегли

Германия е на ръба на правителствена криза заради миграцията. Вътрешният министър и коалиционен партньор на Меркел - Хорст  Зеехофер - заплаши с оставка. 

Причината е отказът на канцлера да въведе засилен контрол по германските граници. 

Разривът започна, след като Меркел отвори вратите за над 1 милион мигранти през 2015 година. След като Зеехофер предложи да подаде оставка, германските медии го разпънаха на кръст. "Малко дете, което заплашва родителите си" - така го определя "Шпигел". "Зюддойче Цайтунг" пише: "Помирението е изключено. Зеехофер е пътник - лъсна цялото лицемерие на изборите от 2017-а, а думите на Меркел от конференция на баварските консерватори, че камък и желязо се чупят, а техният съюз не, вече звучат не на място. Християндемократите показаха, че няма да позволят да бъдат изнудвани за мигрантската политика".

Вътрешният министър на Германия подава оставка?

"Вчера изложихме нашата позиция след много дълга дикусия. Тя не зависи от хората, от Хорст Зеехофер или Ангела Меркел, защото искаме европейско решение", категоричен беше Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия, член на Християндемократичния съюз. 

Третата партия в управляващата коалиция - Германските социалдемократи, са на същата позиция.

Сигналите, които идват от Бавария, говорят, че битката между Зеехофер и Меркел ще се окаже само междуличностна.

Противопоставянето идва точно преди местните избори в Бавария през октомври, а статистиката показва, че мигрантският наплив към Германия е намалял. Регистрираните чужденци за 2017-а са близо 11 милиона души.  

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.