Той отговаря на твърденията на депутата Александър Сабанов

Тома Белев поиска право на отговор в „Събуди се”. Миналата седмица в предаването бе коментирана идеята с промени в закона да се разшири възможността да се ловуват диви свине. Става дума за групов лов в опит да се предотврати навлизането на африканска чума по прасетата в България.

ЛОВЕН СЕЗОН ПРЕЗ ЛЯТОТО: Ще реши ли проблема с чумата?

Идеята беше спорна, имаше гласове „за” и „против”. Тогава депутатът от „Обединените патриоти” Александър Сабанов, който е и един от вносителите на промяната, каза, че подобно предложение са правили и миналата година, но то не е било прието под натиска и давлението на Тома Белев.

МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Промени в закона за лова

Ето какво казва в самият Белев по темата:  

„Г-н Сабанов изложи невярна и уронваща името ми информация. Депутатът явно не разбира нито какво говори, нито какво предлага. През 2017 година „Обединените патриоти” предложиха законопроект за изменение на закона за лова, с който даваха възможност министърът на земеделието да изменя сроковете на ловуване при "биологичното развитие на дивеча и щетите нанесени от него". Пред депутатите от комисията изложих съображение, че термина "биологично развитие на дивеча" е ненаучен и нищо незначещ, а сроковете за ловуване у нас се определят със закон вече повече от век и повечето от тях ме разбраха. И този законопроект от 2017-а и приетият от 2018-а нямат нищо общо с ловната наука и традициите в ловното стопанство, а само задоволяват желанието за добив на месо от природата. Неслучайно те не се подкрепят от ловната наука, природозащитните организации и националната ловна организация и вместо да помогнат ще допринесат за разпространението на чумата и унищожаването на останалите видове дивеч”, написа Тома Белев.

Припомняме, че в крайна сметка тази идея няма да се реализира.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.