Десетки огнища има вече в Румъния

Мерки срещу африканската чума по прасетата. Тя е смъртоносна, няма ефективно лечение, предава се лесно от болно на здраво животно. На практика всичко- заразена почва, обувки, храна може да пренесе заразата. Разпространява се бързо. Последствията могат да бъдат катастрофални, както за дивите животни, така и за домашните стопанства,  ако не се вземат мерки, така че болестта да не навлезе в България.

МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Промени в закона за лова

Десетки огнища има вече в Румъния, няколко - в делтата на река Дунав. Огнище в Тулча – на 200 километра от България, в Констанца – само на 120 км от нас.  Стопаните са притеснени. Особено след драмата в Странджа и евтаназирането на хиляди животни. Затова се мисли за телена ограда по границата ни. Затова са и проверките по КПП- тата. Затова е забраната да се пренасят продукти със свинско месо. Една от предвидените мерки обаче предизвика много коментари. Разрешението да се ловуват повече, за по-дълъг период, в повече разрешени дни диви прасета у нас. Депутатите приеха промени в закона. Идеята е да се отстрелят около 100 хиляди диви свине, така да се ограничи популацията им, а оттам и риска да бъдат преносители на заразата. Има  и несъгласие с тази идея- няма ли друг начин, тази мярка не крие ли риск от обратния ефект- по- бързо разпространение. Това питат опонентите на новите мерки.  Чуват се гласове за бойкот. Чуват се призиви за президентско вето. 

ГЕРБ обвиниха Нинова във връзки с протестиращите в Шарково (ОБЗОР)

Един от вносителите на предложението – депутатът от „Обединени патриоти” Александър Сабанов каза, че предвидената промяна в закона дава възможност на ловците да ловуват, а не ги задължава.

„Налага се тази мярка за превенция. Чумата още не е влязла в България и преди да влезе трябва да се намали популацията на дива свиня, тъй като тя е доста голяма. Последните години ловните дружинки добре се грижат за популацията на животните, хранят и това довежда до по-голяма плодовитост на майките, които раждат повече прасенца. От друга страна, когато влезе чумата в България и бъде обявено, че има чума на територията на републиката, ловът ще бъде забранен изцяло. В момента, доколкото ми е известно от Министерството на земеделието са забранили влизането на гъбари и билкари в горите”, каза той.

Засилен контрол по границите заради африканска чума по свинете

Той изрази мнение, че българските ловци са достатъчно запознати с мерките за безопасност, за да има инциденти.
„Има голяма опасност, няма ваксина, няма лечение. Влезе ли в България говорим за между 500 милиона и 1 милиард загуби. Големите животновъдни стопанства се намират точно в Североизточна България, така че е голяма опасността”, заяви Сабанов.

„В Германия, където няма регистрирано заболяване на чума, се прилагат точно такива мерки – отстрел на диви прасета. В държави, в които вече е влязла заразата няма как да се прилагат такива мерки. Предлагахме този закон миналата година септември. Тогава обаче, екоорганизациите под натиска на г-н Тома Белев, под негово давление и разяснение, част от колегите от ГЕРБ се отказаха и не подкрепиха закона”, каза депутатът от ОП.

ЗАСЕДАНИЕ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ: Докога ще продължи евтаназията на животни?

Инженер Стилиян Герасков от Националното ловно-рибарско сдружение заяви, че популацията на дивата свиня трябва да бъде намалена като превенция.

„Оспорваме начина. Летните месеци не е моментът да се ловува групово на дива свиня. Какво представлява то? Загражда се един ловно-стопански район с ловци. Слагат се на пусия ловците и се прогонва тази местност с кучета и гоначи. Тези кучета сега, когато приплодите на дивеча са на месец – месец и половина, има голяма вероятност да изловят малките на сърните и благородния елен, които са уязвими. Ако сега започне груповото ловуване на дивата свиня, когато са все още малки приплодите, кучетата ще имат възможността няколкократно да претършуват един ловно-стопански район и по този начин вероятността да унищожат малките на тези видове, е много голяма. И не само на тези видове, а и на други като заека. Тоест ние можем с груповото ловуване да си компрометираме прираста за следващата година и да нямаме дивеч”, заяви Герасков.

Защо ловци се обявиха против ранния групов лов на дива свиня?

„Ключовият момент тук е индивидуалното ловуване, но преди това трябва да бъдат премахнати всички пречки пред него. Индивидуалното ловуване не крие риск пред останалите видове. При него ловецът отива в гората, застава някъде, причаква свинята, тя се появява и той я отстрелва. Без да има гонене и безпокойство на останалите видове”, каза той.

„Нашата позиция и тази на председателя ни винаги е била в подкрепа на индивидуалното ловуване. Действително практиката на индивидуалното ловуване не е много застъпена у нас” заяви инж. Герасков.

„Не мога да се съглася с г-н Герасков, че българските ловци ловуват с бракониерски кучета. Г-н Герасков много добре знае, че ловът на дивата свиня се прави с обучени кучета, които трябва да гонят само и единствено диво прасе. Когато след 15 дни започне пъдпъдъчия лов какво правим? Същите кучета ще ходят да гонят пъдпъдъка и могат да влязат в гора и да подгонят всеки един приплод на всяко животно. Не мога да се съглася, че кучетата на българските ловци ще гонят всяко едно животно”, репликира депутатът от ОП Сабанов.

ПРОТЕСТ: Рибари и ловци искат мерки срещу бракониерите

„Това са различни видове породи кучета. Тези кучета тяхното призвание и ген е да преследват дивеч. Да, действително тези кучета би следвало да бъдат обучени да ловуват на дива свиня, но е факт, че това не е така и ловците го знаят много добре”, заяви Герасков.

„Ние искаме преразглеждане на този закон. Решението е индивидуалното ловуване, както в Германия. Ние сме входирали нашето становище до президента, министър-председателя и искаме да се отмени това. Ако това не се случи, имаме подкрепата на ловците от страната”, подчерта той.

Вижте повече във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.