Втори ден водолази правят огледи и запушват пробойните в потъналия кораб

Поне 100 тона мазут има в резервоарите на потъналия край Созопол кораб "Мопанг". Разливът е временно овладян от доброволци-водолази, които втори ден поставят тапи на пробойните. Опасност за туристите и екологията няма.

Където се налага, пукнатините се разширяват, за да може течът да бъде спрян. Само за 24 часа ситуацията е овладяна от доброволците. ПоставеТапите, които бяха поставени в сряда, днес са си по местата. 

СЛЕД РАЗЛИВА: Източването на мазут ще се забави заради бурно море

“Според мен теча е в порядъка на няколко литра на час-да речем 2 до 5 литра на час за разлика от вчера сутринта, когато беше стотици литри на час. Малко теч има защото на места листовете стоманена обвивка на кораба са изтъняли”, каза Михаил Заимов, водолаз.

Запушени били близо 15 отвора. Но всички признават, че това е само временно временно решение на проблема.

"Сега очаква се отново буря. Може допълнително да деградира кораба. Положението е критично", добави той.

"Няма опасност за сезона и курортуващите в тези райони. Ситуацията е изцяло овладяна", заяви Нено Димов, министър МОСВ.

Министър Димов за тоновете мазут в морето: Ситуацията е овладяна

100-те тона мазут обаче спешно да бъдат източени от кораба. А това ще е сложна операция.

"Изключително тежка, тъй като е свързана с рязане,с водолази, които вече не са автономни,а са със захранване с въздух от повърхността.Това са средни водолази, с лицеви маски, барокамераМоже би един месец, може би 40 дена работа, но такава операция аз също не знам да е извършвана на толкова стар кораб, на дъното на морето", каза Михаил.

Още вчера министърът на транспорта внесе в Министерския съвет предварителен работен доклад за теча.

"Очакват от нас буквално до няколко дни да направим вече разчети,макар и приблизителни за сумата, която е необходима", каза капитан Живко Петров, началник на Морската администрация. 

След това сметката ще бъде одобрена от кабинета.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: