Toва съобщи земеделският министър Порожанов

"Към момента над 1000 са случаите на африканска чума по свинете в Румъния и властите ще унищожат над 300 000 заразени животни. Положението е много тежко, надявам се колегите бързо да овладеят ситуацията", заяви пред БГНЕС земеделският министър Румен Порожанов.

Той е провел среща с двама министри в Букурещ през миналата седмица. Властите в северната ни съседка са уверили Порожанов, че докато не бъде решен проблема, няма да има лов по границата с България, за да не се подплашват прасета към нашата страна.

Откриха чума по свинете в още един окръг на Румъния

Румен Порожанов съобщи, че ако не бъде засечен нов случай на африканска чума, груповият лов ще бъде възобновен на 29 септември с изключение на районите около Тутраканци, пристанище Варна, Златни пясъци и Албена, където ще има известни ограничения. Подробности с проекта на заповедта на Министерството на земеделието, храните и горите ще бъде качена на сайта на ведомството, заяви министърът.

Африканската чума по свинете в Румъния беше регистрирана в края на август. За да се предотврати навлизането на диви свине, България изгради по границата телена ограда, която да възпира дивите животни. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес