На кадрите се вижда кран, който може да бъде използван за източване на алкохол

 

На извънреден брифинг Агенция „Митници” оповести откритите доказателства около случая с „Винпром Карнобат”. Разпространено беше и видео с монтирано устройство във фабриката в Церковски. Митничарите обаче уточниха, че кранът, за който говорят, може да бъде, но може и да не е използван за източване на алкохол.

Протестите на служителите на заводите на Миню Стайков продължават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кран, от който може да бъде изведен спирт, без това количеството да бъде контролирано, измервано и отчитано - това нарушение било само едно от констатираните от митничарите във „Винпром Карнобат”. Щетите от него можело да бъдат големи.

„Можете да видите как е манипулирана и какъв дебит етилов алкохол изтича. На крана могат да бъдат монтирани меки връзки, така че тази стока да бъде отведена във всяка една точка във или извън данъчния склад”, обясни Юлиян Мирков – зам.- директор на Агенция „Митници”.

Бизнесменът Миню Стайков остава за постоянно в ареста

От винпрома веднага контрираха

„Оттам не се краде. Кранът се използва, защото трябва да се правят хидравлични изпитания”, обясни Йовко Йовков, административен директор.

Главният прокурор предлага завишени санкции за производство на нелегални цигари (ВИДЕО)

От Агенция „Митници” не знаят дали е имало и колко е количеството нерегламентиран алкохол.

„За фикса щетите са огромни, защото на всеки 100 литра етилов алкохол акцизът, който следва да бъде заплатен, е 1000 лева. Видяхте с какъв дебит изтича течността през този кран. Затова ние сме предприели обезпечителните мерки с цел недопускане на щети”, заяви Мирков.

„Питам защо през всичките тези години, при всички техни инспекции, този кран не е бил запечатан от тях”, заяви инженер-технологът и директор на един от данъчните складове Танчо Драгиев.

„Аз не съм митничар да изляза със становище, че се краде. От там не се краде”, заяви Йовков.

От завода искат доказателства, за да могат хората да се върнат на работа.

От митниците пък за пореден път подчертаха, че достъпът на работниците до складовете не е спиран, а само е поставено условие продукция да не се изнася.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.