Промените бяха договорени след предложение на главния прокурор

Законодателни промени в спешен порядък заради разбитите фабрики за нелегални цигари, една от които свързана с алкохолния бос Миню Стайков. Затова се договориха финансовия, правосъдния и вътрешния министър. 

По предложение на главния прокурор, производството на нелегални цигари ще се криминализира. По сега действащите разпоредби е предвидена само административна санкция.

Сформирана е група, която започва работа по текстовете, които трябва да са готови до края на следващата седмица.

Горанов: Нелегален кран е инсталиран след лицензирането на завода на „Винпром Карнобат“

Само за месец службите у нас разбиха 5 нелеални фабрики за цигари. Над 30 души бяха задържани.

„Разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в Накзателния кодекс, които възбудиха нашия интерес”, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Възбудата дошла с факта, че производството на нелегални цигари не е престъпление по сегадестващите законови правила. Наказава се с глоба или отнемане на лиценз.

„Има спешна нужда от промяна, спешна необходимост, закъсняла, но необходима споед нас”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Промяната трябва да дойде с нови текстове в закона, които експертна група ще изготви в спешен порядък до края на другата седмица.

„С оглед на повишената обществена опасност и вредите, които се налагат чрез производство, смятам, че народните представители ще приемат предложените мерки”, смята председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Източван ли е безакцизен алкохол от „Винпром Карнобат” под носа на митничарите? (ВИДЕО)

Всички задържани към момента, в това число и алкохолния бос Миню Стайков, ще бъдат съдени по сега действащия закон. Стайков е обвинен като част от престъпна група, произвеждала нелегални цигари. Обвинен е и в данъчни престъпления и пране на пари. След задържането му в складовете на неговия "Винпром Карнобат" влязоха минтичари. И откриха нелегална тръба. Финансовият министър е категоричен, че технически няма как да има тръба на това място.

„Това е доста голямо съоръжение, не може във всеки ъгъл и във всеки кран да има митничар”, обясни Владислав Горанов.

Кога е поставен кранът и защо е открит сега, не стана ясно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.