Шансовете те да са живи са минимални

Търсенето на двамата изчезнали моряци в Черно море продължава. В понеделник вечер силен вятър преобърна лодката на трима рибари край нос Емине. Двама от тях изчезват в бурните води, а третият оцелява като по чудо. Той е бил със спасителна жилетка. Акцията по издирването продължи през целия ден във вторник, но без резултат.

Двама мъже загинаха заради силния вятър

В 9.00 ч. в сряда се очаква катер на “Морска администрация“ да излезе от „Свети Влас” и да тръгне в посока нос Емине. Водолази и спасители предполагат, че тялото на единия от рибарите се е оплело в мрежите и е на дъното на морето в близост до лодката. Инцидентът е станал на около 300-350 метра от брега, а дълбочината е над 30 метра.

Може ли Черно море да остане без риба?

“Шансовете за откриване на двамата рибари живи са минимални, тъй като те са били без спасителни жилетки. При вълнение на морето около 4 бала просто е невъзможно да оцелеят. Има тенденция рибарите да не носят подходящо облекло и да не следят прогнозата за времето“, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на Дирекция "Aварийно-спасителни дейности" Георги Мотев.

По информация на капитана на спасителния катер оцелелият рибар е бил върху корпуса на лодката със спасителна жилетка, което е позволило да бъде забелязан. Във вторник не е имало видимост във водата и водолазите не са успели да огледат района. 

Водолази на бунт заради вадене на потънали кораби

Мотев посъветва рибарите да спазват правилата за безопасност при плаване в открито море.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.