Вчера си отиде и 29-годишният Адриан Петков, който чакаше за животоспасяваща трансплантация

Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали само от началото на годината, отчитат самите пациенти. Вчера си отиде и 29-годишният Адриан Петков, който чакаше за животоспасяваща трансплантация. В България подобни операции не се правят. А от месеци здравните власти не могат да намерят чужда клиника, където да изпращат пациентите. Все още не са обучени български лекари, за да могат трансплантации като тази да се правят у нас – каквато е препоръката на европейски експерти.

Почина един от пациентите, чакащи трансплантация на бял дроб (ВИДЕО)

”Искам да живея поне още 2 пъти по 27 години, да създам семейство…”, каза Илияна Христова през май.

Почти половин година след като ви разказахме историята на Илияна, която спешно се нуждае от бял дроб, здравните власти все още не са намерили решение за нея.

„Аз нямам информация лично от тях, това, което научавам е от медийното пространство. Всеки път информацията е различна”, разказва жената.

„При тези заболявания, при които се чака трансплантация, състоянието се влошава с всяка седмица”, обясни Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателни заболявания.

Междувременно Илияна диша все по-трудно. Това също уврежда другите органи, а е много важно трансплантацията да се направи докато другите органи са здрави все още.

До май 2017-та българските пациенти се оперират в болница във Виена. От здравното министерство твърдят, че самата болница прекратила договора. Причината се криела в нови регламенти на организацията Евротрансплант, според които водещите европейски клиники щели да поемат пациенти само от страни, които са пълноправни членки на организацията. България не е. От Евротрансплант обясниха за NOVA, че имат само договорка за обмен на органи със страната ни, но не участват в преговорите между България и европейските болници.

„Не може да сме на опашката на класацията в Европа и да искаме някакво специално отношение”, коментира директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов.

За да сме пълноправен член на Евротрансплант, трябва да имаме поне 70 донорски ситуации за година, а ние имаме между 15 и 20. Така здравните власти обобщават, че липсата на донори в България, а не продължилите вече година и половина административни неуредици, са забавили трансплантациите.

Над 1100 българи чакат за трансплантация

Междувременно състоянието на хората като Илияна се влошава необратимо.

Затова, от министерството решили, че трансплантации ще се правят у нас. Ако има донор, първият пациент ще бъде опериран до седмици. За целта тепърва ще се обучават наши лекари - нещо, което от Евротрансплант предлагат отдавна. Операциите ще се правят в болница „Света Екатерина” и болница „Лозенец”, където вчера почина чакащият Адриан.

„Абсолютно готови са и го казвам, защото дойдоха чужди специалисти, кои ги одобриха. Единият спомена, че и в Швейцария няма такива добри условия”, обясни д-р Михаил Христов.

Стефан Тамбуев обаче казва, че у нас няма специалисти, които да осигурят рехабилитацията на болните след извършената операция. На това от Агенцията по трансплантация обясняват, че има възможности за диспансерно наблюдение. А за Илияна възможността да бъде оперирана в страната е нова надежда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.