Разкрита е най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 11 години

Над 11 милиона фалшиви евро са открити при спецакция в Слънчев бряг. Нелегалната печатница се намира в подземието на хотел "Кантилена" в курортния комплес. При акцията са открити и близо 2 милиона фалшиви долари на различни адреси. Това е най-голямата фабрика за фалшиви пари за последните 11 години, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

Групата е наблюдавана от януари. Печатницата работила в подземието на хотела. 

„В тази нелегална… може директно да се каже фабрика, която е изключително модерно оборудвана са намерени в различна степен на завършеност над 11 млн. Неистински еврови банкноти и над 1.млн и 800 хиляди щатски долара”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Обиски е имало и в други градове, като са били претърсени над 30 адреса.

Ментетата са с много добро качество, разказват разследващите. 

„Включително имат и воден знак, светещи линийки, каквито притежават истинските банкноти”, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Купюрите са от 100 и 500 евро  и  от 50 долара .

Предстои печатаните в мазето на този хотел неистински банкноти да бъдат предоставени за анализ, включително и на Интерпол.

Арестувани са няколко души, като на четирима вече са повдигнати обвинения. 

„Двете от основните лица бяха задържани в момент на печатани на банкнотите, те са контингент по тази линия от доста години. По случая са използвани всички способи на СРС-та но самите обекти мислиха ,че се крият, по този случай може да бъде написана книга”, каза ръководителят на ГДБОП гл. комисар  Ивайло Спиридонов.

Според разследващите еврото е продавано срещу 6 процента от стойността му, а доларите - срещу 20 на сто от номинала.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.