Така германският канцлер потвърди оттеглянето си от политиката, след изтичането на мандата й

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че няма да претендира за поста председател на кабинета на министрите на следващите парламентарни избори в страната през 2021 година. Тя заяви това в понеделник на пресконференция в Берлин, съобщава "Ройтерс".

„Четвъртият мандат като канцлер ми е последен“, отбеляза Меркел.

 Тя подчерта, че няма да се кандидатира за никакви политически постове, след като приключи сегашният й мандат през 2021 г., предаде "Ройтерс". Така тя потвърди изтеклата по-рано информация, че няма да подновява кандидатурата си за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса на партията в началото на декември.

АФП: Меркел се оттегля от поста през 2021 г.

„През 2021 година няма да бъда кандидат за длъжността канцлер и няма да претендирам за място в Бундестага“. „Казвам го за протокола – аз въобще повече няма да заемам длъжности в политиката“, добави тя. Меркел потвърди също, че повече няма да издига кандидатурата си за длъжността председател на Християндемократическия съюз. „На следващия конгрес на ХДС през декември няма да претендирам за длъжността председател (на партията)“, заяви тя.

Германският канцлер заяви, че няма тя лично да определи своя наследник като ръководител на Християндемократическия съюз, когато напусне през декември. "Ще приема всяко демократично решение, взето от моята партия", каза тя. 

При това Меркел изрази готовност изцяло да изпълнява функциите на глава на правителството, независимо от предстоящото й освобождаване на председателския пост в ХДС. „Готова съм и занапред да работя на длъжността канцлер (до 2021 година)“, отбеляза тя.

Меркел добави, че след края на управлението си няма намерение да заема политически постове.

“Ангела Меркел призовава да не се бъркат изборите за местен парламент с изборите за Бундестаг. Но пораженията в провинциите постепенно придобиват бунт срещу нейното управление . Така навремето започна и краят на Шрьодер. При него беше болезнената трудова и социална реформа. За Меркел сега е бежанската политика. За Шрьодер краят дойде с изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Изборите в Хесен сега могат да означават същото за широката коалиция на Меркел, защото за три четвърти от германските избиратели  именно политиката в Берлин, а не на ниво провинции е определяща за това как да гласуват”, коментира за NOVA Емилиян Лилов от българската редакция на ”Дойче Веле”.

Немските социалдемократи заплашват да напуснат коалицията с Меркел

ПРЕДВАРИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: Партията на Меркел губи вота в Хесен

Християносоциалният съюз претърпя провал на вота в Бавария (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.