Шестима пострадаха в кабинката на МБАЛ „Света Анна”

Районната прокуратура във Варна разследва инцидента, при който осем души пропаднаха с асансьор в държавната болница „Света Анна“. По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на дейност, която е източник на повишена опасност.

Асансьор с 8 души пропадна в болница във Варна

При инцидента тежко пострада жена, тя е в стабилно състояние, но с двустранно изкълчени коленни стави. Пациентката обаче е настанена в реанимацията поради факта, че е получила травматично увреждане при височинен инцидент. Очаква се още днес тя да бъде преместена в ортопедията, където лечението ѝ ще продължи.  

На този етап от държавното обвинение се въздържат да огласят каква е водещата версия за инцидента, тъй като все още не е изготвена съдебно-техническата експертиза.

„До настоящия момент е извършен първоначален оглед на местопроизшествие, разпитани са част от пострадалите, иззета е и техническата документация, която касае техническото обслужване и поддръжка на асансьора“, каза Красимир Конов, районен прокурор на Варна.

Претоварването вероятно ще се окаже само една от причините за инцидента с асансьора.  

Служителите на болницата са вадили хората от пропадналия асансьор през половинметров процеп – на нивото на тази сигнална лента. Най-интересният въпрос за разследването е защо след като веднъж платформата е спряла, е потеглила рязко нагоре.

Служители на болницата не отричат, че влизайки в асансьорите, хората не спазват ограниченията за брой лица, но не мислят, че това е основната причина за инцидента.

„Те и пет души да бяха се качили – то вече, когато се износи, става – то му е дошло времето – не че е претоварено“, смята санитарката Тодорка Иванова.

Злополучният асансьор е в експлоатация от близо 40 години. Поддържан е редовно и има сертификат за изправност с валидност до месец май догодина.

Репортер: Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.