По-рано Мей категорично заяви, че няма намерение да отлага решителния вот

„Гласуването по споразумението за Brexit се отлага”. Това обяви пред парламента британският премиер Тереза Мей в понеделник.

Съдът на ЕС: Великобритания може едностранно да отмени Brexit

"Ясно е, че въпреки наличието на широка подкрепа за много ключови аспекти от споразумението, остават повсеместни и дълбоки опасения по един въпрос - предпазният механизъм за Северна Ирландия. Затова ще отложим насроченото за утре гласуване, за да не разделяме парламента в този момент", заяви Мей.

Тя отново заяви, това споразумение с ЕС е "най-доброто постижимо чрез преговори" и напомни на депутатите, че всяко споразумение за Brexit би изисквало компромис. А после директно попита дали този парламент наистина иска да има Brexit и дали депутатите не желаят да отворят отново болезненото политическо разделение в страната, поставяйки под въпрос вота на британския народ от 2016 г. за излизане от Европейския съюз.

Американски и британски издания за перспективите пред Brexit

Мей заминава спешно за Брюксел, за да се опита да предоговори най-спорния въпрос - този за Северна Ирландия. Преди това обаче, говорител на Комисията заяви, че Брюксел няма да преговаря отново по споразумението за напускане.

Неочакваният обрат дойде, след като Европейският съд се произнесе, че Лондон може да се откаже от Brexit без разрешение от останалите 27 държави членки на Евросъюза.

Малко след изказването на мей в британския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че в четвъртък свиква среща на високо равнище за Brexit. Той обаче предупреди Лондон, че няма да има предоговаряне на сделката. 

"Няма да предоговаряме споразумението, включително за "защитната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна. Времето изтича, затова ще обсъдим и готовността си, в случай че няма сделка", каза Туск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.