Местните хора го очакват с нетърпение, но природозащитници ще сезират ЕК

Трасета за алпийски ски спорт, лифтове и ски училище - това предвижда проектът за ски зона "Миджур" край северозападното село Чупрене. Върховният административен съд даде зелена светлина за реализирането на проекта, който ще обхваща 700 декара в Стара планина. Местните хора го очакват с нетърпение, но природозащитници ще сезират Европейската комисия.

ВАС даде зелена светлина за изграждането на ски зона "Миджур"

Връх "Миджур" е висок близо 2200 метра с чудесни условия за ски и снежна покривка от октомври до април.

"Тук винаги е студено, снежната покривна зимата стига до 2 метра, температурите започват да са минусови още в края на месец октомври", разказа кметът на Чупрене Ваньо Костин.

Проектът за изграждането на ски зоната обаче беше оспорена от Асоциацията на парковете в България с аргумента, че се застрашават местообитанията на животни като рис, кафява мечка и европейски вълк.

Според Върховния административен съд обаче няма нарушение и екологичната оценка е направена коректно. 

Проектът, изготвен по задание на Община Чупрене, предвижда ски зоната да обхваща 700 декара с общо 14 трасета за алпийски ски с обща дължина 16 километра. Ще се изградят лифтове и ски училище. Засега обаче няма конкретен инвеститорски интерес, а плановете за нови ски писти ще бъдат атакувани и пред европейски институции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.