Тестовият период на системата ще бъде 6 месеца, а в този срок няма да бъдат налагани санкции

Не може социално отговорен бизнес, какъвто е лекарствоснабдяването да остане на тъмно, в „сивия“ сектор. Още повече, че Европейската агенция по верификация започва обществено обсъждане на електронната листовка, т.е. хартията постепенно ще отпадне от употреба. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушването си в парламента за въвеждането на системата за верификация на лекарствените продукти у нас, съобщава БГНЕС.

„На 18 април 2018 г. Българската система за верификация на лекарствата е свързана с производствената среда на европейския хъб за верификация, като след тази дата, до всички регистрирани търговци на едро и дребно е изпратено писмо за възможностите за свързване със системата, както и подробни инструкции за осъществяването му“, увери министър Ананиев.

Здравната каса: Аптеките с договори с НЗОК/РЗОК не са спирали работа

Разработени са и специални модули за дистанционно обучение на министър-фармацевтите, подготовката на аптеките е била сред основната тема на редица форуми. В България функционират около 3 600 аптеки, а 2 400 от тях имат договор в НЗОК и работят с компютри и специализиран софтуер.

„Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. Не се изисква друг допълнителен ресурс. За да работят обаче останалите 1 200 аптеки, най-малко да следят складовите си наличности, те също трябва да разполагат с хардуерна система – компютър и да са свързани с интернет. Също трябва да си закупят единствено четецът. При единичните случаи, при които аптека функционира без интернет и компютър, цената за въвеждане на системата за верификация е между 1 500 и 2 000 лв. като еднократен разход“, подчерта здравният министър.

Аптеки затвориха врати за ден в знак на протест

Към настоящия момент над 2 100 аптеки са свързани със системата и тя работи стабилно. Тестовият ѝ период ще бъде 6 месеца, а в този срок няма да бъдат налагани санкции. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.