Това става ясно от публикувания бюджет на НАСА

САЩ се надяват американски астронавти отново да стъпят на Луната през 2028 г., стана ясно от публикувания бюджет на космическата агенция НАСА.

Общо финансирането на НАСА през 2020 г. ще бъде 21 млрд. долара. От тях 363 млн. ще бъдат отделени за поддържане създаването от търговски компании на „голям апарат за доставка на товари, а след това и астронавти, на Луната“.

САЩ отново ще изпращат хора в Космоса без чужда помощ

„Партньорството с частни компании по развитието на пилотирана система за кацане на повърхността на земния спътник заедно с други изследвания отново ще върне превъзходството на САЩ по пътя към Луната, около нея и на нейната повърхност и ще доведе до кацането на хора на Луната през 2028 г.“, се казва в документа, публикуван на сайта на НАСА.

САЩ ще създадат коалиция от държави за усвояване на Луната

От идването на президента Доналд Тръмп на власт САЩ обявиха възобновяване на лунната си програма, наричайки постоянното присъствие на хора там етап от пилотирана мисия към Марс. В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаване на окололунната станция Gateway, от която в бъдеще ще се осъществяват полетите на хора до лунната повърхност и обратно.

Строителството на тази станция ще започне през 2022 г., а първият пилотиран полет до нея е планиран за 2024 г.. Кацането на американски астронавт на Луната ще се състои в края на 2020-те години, сочат плановете на НАСА. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.