Тя посочи, че магистрала "Струма" също е на финалната права, като остава да бъде довършен участък от 40,6 км

От мащабността, с която се разгърна строителството през последните десет години, можем да отчетем, че имаме построени изцяло три магистрали - "Тракия", "Марица" и "Люлин", която отскоро е част от магистрала "Струма". Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при изслушване в парламента относно напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България. Тя посочи, че магистрала "Струма" също е на финалната права, като остава да бъде довършен участък от 40,6 км и през 2023 г. да е готова, предаде БТА.

Аврамова: 5 млрд. евро ще бъдат инвестирани до 2020 г. за развитие на регионите

Нов приоритет на правителството е АМ "Хемус", която сме амбицирани да довършим през 2024 г., заяви министър Аврамова. Тя отбеляза, че реализацията на пътни проекти ще се ускори след въвеждане на тол системата за тежкотоварните автомобили след 16 август 2019 г. Очакваме, когато тя заработи в пълен мащаб през 2020 г., да бъдат осигурени приходи от над милиард лева, като тези постъпления са значителен финансов ресурс, който може да бъде изразходван само за строителство на пътища и за рехабилитация на стари, добави Аврамова. Опитваме се да направим възможното в най-кратък срок България да има магистрален пръстен и добри скоростни пътища в Северна България, коментира тя.

Държавата ще вложи 7 млрд. лева в пътища в Северна България

Няколко са големите пътни обекти, които правителството има идея да бъдат предложени за публично-частно партньорство. Един от тях е АМ "Черно море", другите са Русе - Велико Търново, тунелите под Шипка и под Петрохан, съобщи министър Аврамова. Към момента няма изявен интерес от инвеститори специално за АМ "Черно море", такъв има към изграждането на Русе-Велико Търново и тунела под Шипка, добави тя. Регионалният министър обеща през тази година да бъде окончателно завършен пътят Добрич - "Албена", който създава проблеми за туристите. Тя посочи, че нееднократно е сигнализирана за проблем с този участък. "Знам, че той не е довършен и ви уверявам, че през 2019 г. тези километри, които са останали за довършване от пътя Добрич - "Албена", ще бъдат ремонтирани", каза Аврамова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.