Светият отец ще даде първо причастие на около 240 деца

По-малко от месец преди папа Франциск да посети в България, вълненията в католическата общност вече са много големи. Те се засилват и от факта, че светият отец ще даде първо причастие на около 240 деца. Този уикенд те направиха репетиция за този важен момент.

Този момент за тях е чакан отдавна. Затова когато папа Франциск се срещне с тях, те трябва да са напълно подготвени. В пътя към причастието помагат и родителите. А те още не могат да повярват, че техните деца ще вземат първо причастие от самия папа Франциск.

„Не сме вярвали, че той може да даде това свято тайнство на нас и нашите деца и страна. Първото причастие е едно голямо тайнство, приемаме бога в себе си и нашите деца за първи път влизат в това свято тайнство”, коментира Красимира.  

Репетициите за срещата на децата с папата започват с молитва, а след това и с песни. Репетициите води отец Димитър.

В ОЧАКВАНЕ НА ПАПАТА: Започва ремонт на храмове и улици в Раковски

„Трябва на всяка една литургия да пеем от сърце, защото песента е една много силна молитва”, смята отец Димитър.

Има и помощници, които следят всичко да мине по план, когато в църквата бъде папа Франциск. Сестра Елка служи в манастира на сестрите Францисканки и с децата от общността прекарва много време. Заедно с другите сестри ги водят по стъпките на вярата.

„Смисълът на това първо причастие, както го наричаме ние , защото децата за първи път ще приемат евхаристията, светото причастие, под вид на хостия”, обяснява сестра Елка. „Подготовката е от първи клас, когато прекрачат прага на училището, прекрачват и прага на вярата, в църква, в часове по вероучение и накрая на втората година, на втори клас, всяка година имат този празник”.  

Освен с песни и молитви всички 240 деца ще бъдат подготвени със специални дрешки. Те ще бъдат бели и вече се шият. Над 700 гости ще бъдат в църквата „Пресвето сърце Исусово” в този момент. А 3000 ще могат да гледат на монитори пред храма. А след като папа Франциск даде първо причастие, ще проведе обяд с католическите епископи в манастира на сестрите Францисканки. И там вече кипи пълна подготовка. В момента манастирът се освежава отвътре.

В помещението, където ще обядва папата, остава да бъдат поставени масата и столовете. На обяда папата ще бъде с тримата католически епископи у нас, както и апостолическия нунций. 

Сестрите са подготвили и някои изненади за папа Франциск. точно преди обяда той ще получи първия си подарък.

„Когато влезе светия отец в манастира това, което ще му подарим, е българска роза, обяснява сестра Елка.

Стартира официалната интернет страница за посещението на папа Франциск у нас

А сестра Луиджа вече е избрала приборите, с които папа Франциск ще се храни. И те не са случайни, защото с тях се е хранил папа Йоан 23.

„Тези прибори, които са в тази витрина, са използвани от папа Йоан 23 – Анджело Ронкалий, когато е бил нунций. И когато той приключи своята мисия в Истанбул и замина, аз в този момент постъпих там и ги прибрах и ги използвах в кухнята”, обяснява сестра Луиджа Мильоранца.

През 1960 година сестрата отива на служба в нунциатурата в Турция. Там предимно работи като готвачка. Подготвила е обеди за папа Павел Шести и папа Йоан Павел Втори. През 90-те идва у нас. И сега иска да готви и за папа Франциск.

„Аз лично подготвих една специална паста за папа Франциск, когато дойде ще му я подарим на него. Тя е от яйца, брашно и вода. Тази паста е със специален сос от песто, босилек, домати”, обяснява сестра Луиджа.

Какво друго ще включва менюто все още е тайна, защото в момента текат последни уточнения. Но едно е сигурно.

„Това, което знаем до момент, е, че папата държи на прости неща било в храната, в приборите, в обстановката, той живее в тази семплота. Пищни неща не желаем”, заявява сестра Елка.

"Ремонтите са ангажимент на нашите свещеници, сигурен съм ,че ще се справят в срок. Това, което имахме ние като ангажимент – ремонт на някои ключови улични артерии, вече сме към финала на тези мероприятия", заяви в ефира на "Здравей, България" кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.