16 души остават в болница

Германски самолет ще се приземи по-късно днес на португалския остров Мадейра, за да откара обратно в родината оцелелите от автобусната катастрофа, в която загинаха 29 туристи от Германия, предаде БТА.   

16 души  са в болница. Сред тях са и португалският шофьор и екскурзоводът, намирали се заедно с 53 туристи в сряда в автобуса, който се преобърна на завой и се плъзна надолу по склон.  Следователите предполагат, че засядане на педала за газта е причината за катастрофата, станала на 250 метра  от хотела на туристите.

29 са вече жертвите от автобусната катастрофа на Мадейра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Външният министър на Германия Хайко Маас каза снощи, че самолет заедно с медицински екип са готови да отлетят за Мадейра.  По думите му телата да загиналите ще бъдат транспортирани до Германия, след като приключи тяхното точно идентифициране.

ДПА допълни, че туроператорът, наел автобуса за екскурзията, е предложил на роднините на пострадалите да заминат за Мадейра. "Първите роднини вече са на път; те ще бъдат посрещнати от професионалисти и ще им бъде оказана помощ", казаха от компанията "Трендтурс". Компанията ще помогне на леко ранените германски туристи да се завърнат в родината при семействата си.

От  там описаха автобусната компания като сериозен и надежден партньор. Въпросният автобус е минал през технически преглед през януари т.г. и е имал сертификат до февруари 2020 г. казаха от туроператорската фирма. Продължава разследването на причините за катастрофата. Местни медии цитират очевидци, според които е имало проблем със спирачката на превозното средство. Двама от хоспитализираните са в тежко състояние, но без опасност за живота, според медии от острова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.