Приходите са спаднали с 2,0%

„Боинг“ отчете по-ниски печалби за първото тримесечие, вследствие на глобалното заземяване на 737 MAX след двете големи катастрофи. Американският въздухоплавателен гигант съобщи за 2,1 милиарда долара печалба, което е с 13,2% по-малко от същия период на миналата година, съобщава БГНЕС.

Приходите са спаднали с 2,0% до 22,9 млрд. долара, поради спад в приходите от търговски самолети след спирането на доставките чрез 737 MAX. „Боинг“ също така оттегли прогнозата си за печалба за цялата година, позовавайки се на несигурността около 737 MAX.

Тръмп предлага на „Боинг” да преименува 737 Мах

Въздухоплавателният гигант е под наблюдение след катастрофата със самолет на етиопските авиолинии на 10 март, последвала друга катастрофа с "Боинг" на „Лайън Еър“ през октомври. Двете катастрофи отнеха общо 346 живота.

"Боинг" заяви, че "постига стабилен напредък" по отношение на системата за противоударно задействане, която се смята за фактор и при двата инцидента. Компанията е провела повече от 135 тестови полета и работи с глобални регулатори и авиокомпании, се казва в съобщение за пресата.

Великобритания също забрани "Боинг 737 Max 8"

„Цялата компания е фокусирана върху безопасността, завръщането на 737 MAX към услуги, както и върху спечелването и възстановяването на доверието на клиентите, регулаторните органи и обществеността”, заяви главният изпълнителен директор Денис Мюленбърг в съобщение за пресата.

Компанията обяви по-рано този месец, че съкращава месечното производство на 737 с около 20%. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.