Въпреки че работата по документа беше спряна от правителството

Протест в много градове срещу националната стратегия за детето.  Въпреки че работата по документа беше спряна от правителството, недоволни родители излязоха, за да изразят несъгласието си със стратегията.

Всяко дете в България живее и развива своя потенциал в здравословна и сигурна среда, която гарантира неговите права. това са част от уводните думи на националната стратегия за детето. до тук, изглежда, документът съвпада с мнението на протестиращите. недоволството е заради въпроса "Как ще се постигне това?".

„Ние протестираме срещу някои от принципите на стратегията, не срещу всичко в нея. детските съдилища например, това, че броят на децата намаля качеството им на живот и могат да бъдат отнети по този повод”, обясни Павлинка Вълчева, организатор на протеста.

„Не може да ни карат да ни е страх от всякакви институции, искам моята дъщеря, чакана 20 години да живее нормално”, пък е категорична Мария Игнатова.

 Социалният министър: Стратегията за детето ще бъде преработена

Подкрепящите националната стратегия припомнят, че документът не е закон. А разписва план, че държавата носи отговорност за децата. „В 21-ви век в България ние все още имаме хиляди деца, които са пребивани, които живеят на улицата, които се женят рано, преди навършване на 18, 16, 14 години и тази стратегия отговаря и на тези въпроси”, обясни Мария Брестничка от Националната мрежа за децата.

Проектът на стратегията давал твърде много правомощия на държавата и социалните служители. опасяват се протестиращи и в Пловдив.

РОДИТЕЛСКИ СТРАХОВЕ: Стратегията за детето предизвика протести

На фона на протестите още вчера социалният министър припомни, че работата и обсъждането по документа бяха спрени именно заради недоволството.  И го определи  като неоснователно. основания обаче намериха и хора в Бургас.  На свой ред и от Агенцията за закрила на детето се противопоставиха на протестите. Определиха някои от публикациите в социалните мрежи като фалшиви новини и спекулативни интерпретации, които разпалват страхове сред родителите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.