Той победи в първите избори след промяната на името на държавата

С тържествена клетва пред парламента на Република Северна Македония Стево Пендаровски официално пое поста на президент на страната. Той победи в първите избори след промяната на името на държавата. На церемонията присъства и делегация от България, водена от президента Румен Радев.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ РАДЕВ И ПЕНДАРОВСКИ ВИЖТЕ ТУК.

Пендаровски е категорично против всякаква промяна на границите

Успехът на проевропейския кандидат кара управляващите да смятат, че повечето македонци подкрепят избрания път. Сегашната власт в Скопие реши да се съгласи на отстъпки пред Гърция, за да разчисти пътя към членство в Европейския съюз и НАТО.

Стево Пендаровски беше избран от проевропейски настроените македонци и по-голямата част от етническите албанци. Той обещава да бъде президент на всички в разделената Северна Македония.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Граждани, гражданки, македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, бошняци и всички други, които гласувахте на кристално чисти, честни, демократични и европейски избори. Вие решихте, че трябва да продължим заедно напред", заяви Пендаровски.

Стево Пендаровски е добре позната личност в политиката в Северна Македония. 55-годишният университетски преподавател е свързан и с двете големи партии в страната. В самото начало на 21-ви век беше съветник по националната сигурност на президента от ВМРО-ДПМНЕ Борис Трайковски. После заемаше същата длъжност по време на управлението на президента от Социалдемократически съюз Бранко Црвенковски. След като беше и председател на Централната избирателна комисия, Пендаровски направи неуспешен опит да стане президент през 2014-та. Тогава загуби от Георге Иванов с голяма разлика. Но сега удари неговия час.

"Дадени ми бяха отговорността и дългът, да бъда президент на всички и ще бъда президент на всички", коментира Пендаровски.

Пендаровски: Надявам се скоро да се срещна с Вучич

Голямото разделение между гражданите на Северна Македония на тези избори, беше по завоя който направи страната във външната си политика. Договорът за добросъседство с България и особено Преспанският договор с Гърция, не се харесват на близо половината македонци. За новия президент изборът е ясен. "Вторият договор, с Гърция беше още по-труден за изпълнение. Намерихме сили, под ръководството на Заев, да направим тази крачка и решително да отворим вратите на Европа за нас", каза Пендаровски.

Той обяви подробен план за действие, след като заеме поста. Пендаровски иска организирането на форуми за безпартиен диалог, на който да бъде преодоляно разделението между хората. Планира да публикува календар за срещи с граждани и да изслушва лично проблемите им. Веднага след изборите не изглеждаше, че противниците са склонни на компромис.

От ВМРО-ДПМНЕ не поздравиха Пендаровски с победата и предпочетоха да говорят за нередности при избора му и високия резултат на техния кандидат. Председателят на опозицията се закани, че за Стево Пендаровски "започва политическия ад".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.