Мая Манолова заподозря опит да се саботира машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова заподозря, че се прави опит да бъде спряно машинното гласуване. Манолова обяви пред медиите в Народното събрание, че не машините грешат, а хората. "Машините разобличиха хората в СИК", обобщи тя.

”Резултатите от машинното гласуване показват, че не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а секционните избирателни комисии. В над 1100 секционни избирателни комисии неправилно са отчетени резултатът, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати с преференции“, заяви Манолова.

Повод за коментара й беше отчетът на ЦИК пред правната комисия преди ден, по време на който бе отчетено, че машинният вот излиза неоправдано скъпо, а всъщност избирателите не са го предпочели. Манолова призова още сега да започне подготовката за машинното гласуване на местните избори наесен и обучението на членовете на СИК.

ЦИК: Машинният вот е неоправдано скъп - 59 лв. на глас

Манолова донесе традиционните касетки с кюстендилски череши, за да почерпи депутатите и да им напомни, че има изостанали законопроекти, които чакат реда си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.