Причината е планирано учение, което ще се проведе в сряда

На 10 юли временно ще бъде спряно движението в тунел „Ечемишка“ в посока Варна, съобщават от МВР. Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Причината е планирано учение-симулация на катастрофа и пожар в съоръжението. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. 

Аварирал автобус ограничи движението в тунел "Ечемишка"

Сценарият предвижда симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ  пожар на около 200 от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници. По време на учението ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

За обучението в София пристигат експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.