Евродепутатите гласуват днес в 19.00 ч. българско време

Европейският парламент гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. 

Урсула фон дер Лайен: Brexit трябва да се удължи

Ако бъде избрана тя ще заема поста през следващите 5 години. Евродепутатите ще  гласуват днес от 19.00 ч. българско време. А в 10 тази сутрин Урсула фон дер Лайен ще направи изявление в пленарната зала, като се очаква да представи официално своята визия и планове като председател на Комисията. Обръщението и ще бъде последвано от дебат с евродепутатите.  

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство (50% + 1) от гласовете на депутатите, за да стане първата жена заела този пост. 

Урсула фон дер Лайен ще има 30 минути, за да представи визията си и да убеди депутатите, които след това ще я подложат на тричасов дебат.

Самото гласуване  е тайно, а резултатът ще стане известен след преброяване на гласовете. Никой обаче не смее да заложи на резултат. В досегашните си представяния Фон дер Лайен, даде представа за приоритетите си, но партиите запазиха правото си да решат след изслушването. Фон дер Лайен обещава повече Европа, амбициозна климатична програма, въвеждане на минимална заплата във всички европейски страни. Другите амбиции на Германката са създаване на Механизъм за наблюдения за опазване на а върховенството на закона и Истанбулската конвенция.

Ето за това например, българските социалистите може и да не я подкрепят. По други причини и голяма част от останалите социалисти също са скептични, включително германските. ЕНП са твърдо зад нея, с изключение на Радан Кънев който изрази възражение.

Ако вотът се провали се очаква горещо лято и всичко ще започне отначало.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.