Температурата в Алърт стигна до 21 градуса по Целзий

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята -  Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, сочат данните на канадската метеорологична служба, предаде БТА.

Алърт се намира на по-малко от 900 километра от Северния полюс. "Това е доста необикновено като статистика, това е един пример сред стотиците и стотици други рекорди, поставени от глобалното затопляне", подчерта пред Франс прес Армел Кастелан, метеоролог в канадското министерство на околната среда.

Арктически студ скова САЩ и Канада

Кастелан съобщи, че в неделя в Алърт са били измерени 21 градуса, а вчера - 20 градуса. "Това е абсолютен рекорд, никога не сме виждали подобно нещо", каза той.  Метеорологичната станция в Алърт е създадена през 1950 г.  Средната температура там през юли е 3,4 градуса.

Досегашният температурен рекорд в Алърт - 20 градуса, е от 8 юли 1956 г. От 2012 г. в станцията, разположена на брега на Северния ледовит океан, на няколко пъти са били измерени между 19 и 20 градуса. Кастелан обясни наблюдаваната тези дни гореща вълна с фронт на високо налягане, който се запазва над Гренландия и допринася за идването на ветрове от юг към Северния ледовит океан.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.