Страната е обогатила 24 тона уран от 2015 г. насам

Иран ще поднови дейностите в ядрения реактор за тежка вода в Арак. Това е обявил ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи пред депутати, съобщава БТА. Тежката вода може да бъде използвана в реактори за производство на плутоний - гориво, използвано в ядрените бойни глави. 

ЕС е загрижен от съобщенията на Иран за нарушаване на ядреното споразумение

Иран спря през май да спазва някои от ангажиментите си, произтичащи от ядреното споразумение от 2015 г., след като САЩ едностранно се оттеглиха от него и наложиха отново санкции на Ислямската република.

Тръмп и Нетаняху са обсъдили действията на Иран в ядрената област

Останалите страни по споразумението се опитват да го спасят, но това се оказва все по-трудна задача заради нарастващото напрежение между Вашингтон и Техеран през последните седмици.
На парламентарното заседание, на което е станало дума за реактора за тежка вода в Арак, Салехи освен това е казал, че след сключването на иранската ядрена сделка през 2015 г. Техеран е обогатил 24 тона уран, съобщава иранската агенция МЕХР, цитирана от ТАСС. Агенцията се позовава на депутат, присъствал на заседанието. Не се уточнява до каква степен е бил обогатен уранът. 

По-късно днес Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще се срещнат с Иран във Виена да обсъдят как да бъде спасена сделката. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: