Страната има 30 дни да състави правителство, обяви Милорад Додик

Лидерите на трите основни партии в Босна постигнаха споразумение в понеделник за формиране на централно правителство, с което сложиха край на 10-месечна безизходица след изборите през октомври 2018 г, съобщава Агенция "Фокус". Ръководителите на етническите партии - които представляват сърби, хървати и босненски мюсюлмани (бошняци) - подписаха споразумението на среща, подпомогната от ръководителя на делегацията на ЕС в Сараево Ларс-Гунар Вигемарк.

Едно от основните препятствия беше разделената им позиция към НАТО, като сърбите са против присъединяване към Алианса, докато другите две партии са за. Сред списък с други точки споразумението включва неясен ангажимент за напредък в отношенията с НАТО.

Милорад Додик пое президентството в Босна и Херцеговина

Говорителят на ЕС Мая Коциянчич приветства пробива като "важна стъпка напред". Тя призова ръководителите "да продължат с формирането на властите и да осигурят безпроблемно редовно функциониране на всички институции".

След срещата сръбският член на Председателството Милорад Додик предупреди, че страната има 30 дни да състави правителство. "Ако Министерският съвет не бъде сформиран в рамките на 30 дни, това споразумение вече няма да бъде в сила", каза той пред репортери. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
Редактор: