Предвижда се пълна забрана на найлоновите торбички

Черногорското правителство подготвя проектозакон за отпадъците. Той предвижда пълна забрана на найлоновите торбички и се очаква да бъде приет до края на годината, съобщават RTCG и БГНЕС.

Португалия забранява найлоновите торбички

В Черна гора всеки гражданин използва около 730 найлонови торбички за еднократна употреба всяка година, докато тази цифра за гражданите на Австрия е едва 48 годишно. Въпреки че найлоновите торби представляват само 0,04% от твърдите битови отпадъци, те са един от най-големите екологични проблеми.

Предложеният законопроект за управление на отпадъците предвижда забрана за използването на найлонови торбички. Документът ще забрани и използването на редица други пластмасови изделия за еднократна употреба, включително тапи за уши, с изключение на тези, използвани за медицински цели, пластмасови прибори за хранене, чинии, сламки. Предвижда се също така забрана за пластмасови бутилки, които не са произведени от най-малко 35% от рециклирани материали, или за бутилки, които не могат да бъдат рециклирани.

ООН: До 2050 г. в моретата ще има повече пластмаса от риби

Приемането на новия закон беше инициирано от група граждани, обединени от мотото #CleanME, които се борят срещу използването на найлонови торбички в Черна гора. Групата стартира петиция и събра около 5 300 подписа, които бяха внесени в кабинета на министъра за устойчиво развитие и туризма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.