Темата коментира председателят на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара Димитър Танев

При спецакция в четвъртък властите разбиха група, занимавала се с имотни измами. Замесените принуждавали жертвите си – възрастни и болни хора, да им продават имотите си на символична цена. В единия случай апартамент в центъра на София бил закупен за 7000 лева. Тези сделки няма как да бъдат приключени без нотариус.  Именно пред него продавачът на имота трябва изпише имената си собственоръчно, обясни в ефира на „Здравей, България” Димитър Танев, председател на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара.

Той допусна, че е възможно нотариусът да не се усъмни, че сделката се извършва под заплаха. Когато това се докажело, тя можела да бъде унищожена.

Разбиха група, отвличала болни хора, за да открадне имотите им (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Настоящите собственици на имотите, отнети чрез принуда, могат да си получат обратно само парите, които са обявени. Тези в брой няма как да бъдат възстановени”, каза още Танев. И допълни, че хората, които честно са придобили имот от измамниците, трябва да заведат и да платят сами отделен граждански процес, за да си върнат инвестицията.

След разкриването на престъпната схема имотите на жертвите пък ще бъдат автоматично връщани.

„Преди две години предложихме механизъм за спиране на злоупотребите с уязвими лица. Той предвижда изготвянето на база данни с имената на трима души – близки или роднини на недееспособните хора. До посочените в списъка лица нотариусът трябва да се допита, преди да извърши сделка с имот”, каза още Танев.

Той предупреди всички, които имат намерение да купуват имот, да включват в договора клауза, с която продавачът се задължава да връща парите и да заплаща съдебни разходи при евентуална злоупотреба.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.