Борисов и Вучич откриха магистралата от Сърбия към България

Откриха магистралата от Ниш до българската граница. С пускането на новия участък пътуването от сръбската столица Белград до България ще отнема около 3 часа. Продължението на трасето от българска страна все още не е завършено. На официалната церемония по рязането на лентата присъстваха сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Благодаря за тази чест и възможност, която ми давате. Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма нито един светофар. Цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така, че днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия. Да ви е честита, да няма катастрофи, да сте живи и здрави”, заяви Борисов по време на откриването.

Готова е магистралата от Сърбия към България (ВИДЕО)

От Белград до границата с България скоростта ще бъде 130 км/час, толкова е максимално разрешено по сръбските скоростни пътища. Участъкът от Ниш до Калотина са последните 23 километра, които завършват сръбската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия Изток и Западна Европа.

При специални мерки за сигурност и строг пропускателен режим премина последният час, в който тази отсечка няма да е свободно достъпна за леки автомобили. От българската част от общоевропейския коридор остават около 30 километра, очаква се те да бъдат завършени до 2021 г. Това е разстоянието от Сливница до Драгоман и от Драгоман до Калотина.

„Допреди един месец хората тук чакаха реколтата да се събере, а сега стотици работници работят в събота и на места новото трасе вече се асфалтира от валяците“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който премина над АМ „Европа“ с хеликоптер на път за Сърбия.

От въздуха премиерът Борисов разгледа напредъка по строящата се АМ „Европа“, която е част от Трансевропейския коридор № 10, свързващ Лондон с Истанбул. Заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков двамата огледаха участъка Сливница-Драгоман и посочиха, че догодина ще се реже лентата на това толкова важно трасе.

„Това е от бюджета на българските данъкоплатци! И жп линията се изгражда на пълни обороти. Хората работят като пчелички“, изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че по част от трасето на АМ „Европа“ остават само по-лесните дейности. „Не е ли красота?! На места вече поставят маркировката, остава да сложат мантинели. По тези платна движението ще е със 120-130 км/ч, колкото и с хеликоптера. Правим така, че сърбите да имат пристанища във Варна и Бургас“, акцентира премиерът Борисов.

България днес е по-близо до нас повече от всякога. Това каза сръбският президент Александър Вучич при откриването на автомагистралния коридор № 10 от българската граница до Ниш,

„Няма друг начин да намериш приятел чрез тези километри, които изграждаш към тях. България е днес близо до нас повече от всякога. Искам да благодаря на българския премиер и наш приятел Бойко Борисов, защото днес ние се свързахме чрез пътищата. След няколко месеца Бойко Борисов и българският народ ще завършат още 12 км към София и тогава към София, Истанбул и Бургас няма да има и един метър, който да не е автомагистрала. Скоро ние завършваме и свързването на нашите газопреносни мрежи, така нареченият „Балкански поток“. Естествено и по този начин ще се свържем с нашата приятелска и братска българска страна. По този начин показваме колко сме успели, колко напредваме и колко успяхме да променим себе си – сами, със своите ръце, със своята работа с упоритост и желание да направим нашите страни място, където си заслужава да се дойде, да се работи, да се живее и да се остане“, каза още той.

Сръбският президент завърши с думи на български: „Добър ден, добре дошъл, скъпи приятелю Бойко Борисов, и останалите български приятели. Много съм щастлив, че Сърбия направи всичко за нашите две страни и двата приятелски народи да се свържат чрез най-модерната автомагистрала“.

На събитието присъстваха също българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, сръбският вицепремиер и министър на строителството, инфраструктурата и транспорта Зорана Михайлович, членът на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, както и много представители на държавното и местно ръководство на Сърбия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.