Според нея, основната заплаха срещу Европа е международният тероризъм

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира в социалните мрежи изявлението на германския външен министър Хайко Маас, че нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитят ефективно без САЩ, предаде БГНЕС.

„Интересно от кого ще се защитават... Освен от самите себе си? Кой последен нападна Германия? Не мога да си спомня. А Франция? Правилно – Германия”, пише Захарова.

Според нея основната заплаха срещу тези страни е международният тероризъм, от който и самите САЩ не могат да се защитят.

„Всички тези държави от година на година създават все повече поводи за неговото (на тероризма) засилване. САЩ ще бъдат гарант за това, че Германия и Франция ще престанат да се нападат една друга, както и държавите в други региони на света? Тогава нека го формулират по този начин”, твърди Захарова.

По данни на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира (SIPRI) през 2017 г. държавите вносители на оръжие от САЩ и Франция са били Саудитска Арабия, ОАЕ, Турция, Индия, Ирак, Мароко, Египет, Австралия.

„Русия редовно е била обект на агресия от страна на европейското семейство. Така че кого и от кого ще защитават САЩ?”, резюмира Захарова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.