Според приетите числа през 2020 г. за здравеопазване ще се заделят близо 500 млн. лева повече

Със 120 гласа „за”, 88 „против” и без „въздържали се” депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година.

БСП и ДПС гласуваха против разчетите и поискаха повече реформи в системата.

Кабинетът одобри бюджета на НЗОК за 2020 г.

Според приетите числа през 2020 г. за здравеопазване ще се заделят близо 500 млн. лева повече. От тях 30 млн. лв. са за увеличение на средствата за Национална детска болница.

Ресорната комисия разглежда Бюджет 2020

На първо четене беше приет и бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. 121 депутати гласуваха „за”, 87 „против” и без „въздържал се”.

Според предложенията пенсиите за всички възрастни хора ще се повишат с 6,7% от 1 юли. Без промяна остават парите за втората година от майчинството - 380 лева.

Зад числата опозицията видя здраве без реформи през 2020-а.

„В България 50% от парите за здраве отиват за болнично здравеопазване. Минаха 3 години от това правителство. Оставаме натъжени от това, че нацията не получава своето решение”, заяви Георги Михайлов от БСП.

„Отново имаме дежавю - нов бюджет със стари затлачени проблеми”, поясни Нигяр Джафер от ДПС.

„Много се злоупотребява с това, че в този бюджет не виждаме реформите. Няма как да ги видим дори да сме готови като правителство. Ще ги гледаме в парламента поне 6-7 месеца”, поясни здравният министър Кирил Ананиев.

Има ли как да има и повече пари за пенсии, също скара управляващи и опозиция.

„След няколко дни ще имаме съвет за повишаване на пенсиите с ГЕРБ”, каза още Валери Симеонов от ОП.

Правителството казва, че не може да се живее под прага на бедност, в същото време все едно им казваме: „Добре, но трябва някак да се оправите”, каза още Корнелия Нинова от БСП.

„Едно са желанията, друго са възможностите на държавата”, пък смята Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.