Българското посолство в Израел работи по план за действие в извънредни ситуации

Ескалация на напрежението в Близкия Изток. Висш командир на групировката „Ислямски джихад” в Газа беше убит при израелски въздушен удар, а палестинците отговориха с дъжд от ракети по еврейската държава. Българското посолство в Израел вече работи по план за действие в извънредни ситуации.

Баха Абу ал-Ата е бил убит, след като израелска ракета е ударила дома му. Заедно с него е загинала съпругата му, а четири от децата им са били ранени.

МВнР препоръчва да не се пътува до Израел

Израелският премиер мотивира удара с това, че Абу ал-Ата е „цъкаща бомба”, която планирала атаки срещу Израел. В отговор на смъртта на военния командир, движението „Ислямски джихад” обеща:

„Нашият палестински народ обявява на всички, че ще продължим да се борим и ще накараме Израел и най-вече премиерът Нетаняху да плати висока цена. Ще продължим да се борим, докато унищожим окупатора и освободим Палестина”, каза лидерът на „Ислямски джихад” Хабиб Хадер.

Малко след това, от ивицата Газа по територията на еврейската държава бяха изстреляни най-малко 150 ракети.

„Бях на 150 метра от тук, когато чух силна експлозия. Веднага си помислих, че е станало нещо с моята фабрика, склада и домът ми. Изтичах и видях тази катастрофа, всичко гореше. Единственото, за което се радвам, че тогава нямаше никого. Служителите ми бяха по домовете си. Това е най-големият късмет”, посочи Ави Барсесат.

Ранени са 17 израелски граждани, сред които и 8-годишно дете.

В посолството ни вече е сформиран щаб. Заради ескалацията на насилието от Външното ни министерство препоръчват да не се пътува до Израел. От дипломатическото ни представителство дават и съвети как да се реагира при ракетна атака. Заради усложнената обстановка посолството в Тел Авив е затворено за граждани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.