По-рано през деня жителите на града щурмуваха сградата на дружеството

Протестът в Перник продължи от 9 до 11 часа сутринта. Протестиращите опитаха да нахлуят във ВиК Перник с искания за оставка на шефа му Иван Витанов. Бяха си приготвили и яйца, с които да замерят сградата. Полицията се намеси и до сериозно напрежение не се стигна. А след протеста, шефът на ВиК Перник е освободен от длъжност заради липса на комуникация за проблема с язовир „Студена”.

Перничани започнаха да се събират пред ВиК Перник още преди официалния час за протест.

„Снощи в 5 часа нямаше грам вода. Водата дойде сутринта в 7 без 10 с нормално течение. Половин час може би и почна да намаля”, заяви протестиращ.

Перничани щурмуваха сградата на ВиК (ВИДЕО+СНИМКИ)

И докато повечето нямат вода почти денонощно от старта на водния режим, някои перничани имат по-различни проблеми. Протестиращите направиха опит да нахлуят в сградата на ВиК. След намесата на полицията, до шефа на ВиК бяха допуснати четирима от протестиращите, а срещата обтегна обстановката.

„Няма за какво да подавам оставка, защото съм свършил работата така, както е трябвало да бъде свършена. Не само аз, а цялото ВиК дружество”, заяви Витанов.

След края на протеста обаче в Перник пристигна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Инженер Витанов ще бъде освободен. Няколко са причините. На първо място липсата на комуникация с местната общност, съответно с местната власт .По отношение на причините, разбира се, не само причините, довели до водната криза, а и бъдещи действия”, заяви той.

Бяха обявени и действия, с които да се овладее кризата с водата в Пернишко. През пролетта на 2020 година стартира проект за подмяна на водопроводната мрежа в областта.

 

 

„В рамките на следващите две години той ще бъде реализиран и наистина водозагубите ще бъдат редуцирани”, обясни Нанков.

В краткосрочен план се очаква да се прехвърля вода от Владайска река към язовир „Студена”. Очакват се резултати от проби и за това дали може да се ползва вода от язовир Долна Диканя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.