Те обсъдиха критериите за успех и оценка на инициативата „Европейска столица на културата“ в международен план

В края на най-специалната година за Пловдив в града пристигнаха международни културни експерти от 10 страни в Европа, за да обсъдят критериите за успех и оценка на инициативата „Европейска столица на културата“ в международен план. Тема на срещата, организирана съвместно от Фондация „Пловдив 2019“ и „Гьоте-институт България“, бе „Поглед назад с мисъл напред“.

„Срещата цели да започне дискусия около рекапитулацията на резултатите от проекта „Европейска столица на културата 2019“. Друга цел е създаване на условия за партньорства между бъдещи евростолици на културата, минали такива и представители на културния институт, тъй като ние работихме много добре не само с „Гьоте-институт България“.

Смятаме, че това е положителна практика, която трябва да бъде продължена. Изключително важно е да се осигури наследство на инициативата - тоест тя да не остане само в рамките на една година, защото това би убило цялата положителна енергия, която проектът е дал на града. Самото присъствие и идването на членовете на журито в Пловдив е декларация за подкрепа на проекта“, каза артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

За събитието, което се проведе на 22 и 23 ноември, в Пловдив пристигнаха Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015, д-р Улрих Фукс, член на журито на Европейската комисия, което изпълняваше мониторинга на Пловдив, и артистичен директор на Марсилия-Прованс 2013, Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Пафос 2017, Матера 2019, Елевсина 2021, Риека 2020, членове на културната мрежа EUNIC (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

В конферентната зала на новото изложбено пространство „2019“ се проведоха серия от публични срещи и презентации, на които се изложи експертната позиция върху мащабния европейски проект. Основни теми бяха критериите за оценка на успеха, предизвикателствата към столиците на културата в Югоизточна Европа, международните взаимодействия и проекти, включването на гражданите и комуникацията на проекта.

Международната среща бе само първа стъпка в дебата за постигнатите резултати и наследството на инициативата „Европейска столица на културата“ – тема, която ще бъде актуална не само днес, но и тепърва ще придобива все по-голямо значение в следващите години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.