Двамата ще се срещнат лично за първи път

Руският президент Владимир Путин и неговият колега Зеленски се срещнаха за първи път лице в лице. Преговорите в Париж са с посредничеството на Германия и Франция. Срещата се състоя в Елисейския дворец. 

Хвърлиха яйца по Порошенко по време на протести (ВИДЕО)

Наблюдава се и затопляне на отношенията между Путин и Зеленски. Очаква се тази вечер да има отстъпки от страна на руския президент. Целта на срещата е да се обсъдят решенията от Минското споразумение от 2015 година, според което трябва да се изтегли тежкото оръжие в Донецк и Луганск. Те трябва да получат по-голяма автономност, а Киев - да възстанови границата си с Русия.

Надежда за решаване на кризата в Източна Украйна се появи, след като новата власт в Киев се съгласи да изтегли войниците си от три зони в Донбас, както и на някои други отстъпки. Много украинци не са доволни и наричат това поведение "капитуалция" пред Русия.

Срещата се провежда на фона на обтегнатата политическа и обществена обстановка във Франция.

Малко по-късно президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е доволен от резултатите от срещите, които проведе днес в Париж, в това число от тази във формат "нормандска четворка", предаде БТА.

"Да, доволен съм", каза той в отговор на журналистически въпрос, зададен му след разговора с украинския президент Володимир Зеленски. По информация на Елисейския дворец срещата на четири очи между двамата е продължила около 5-10 минути.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.