Изпълнителният комитет на УАДА взе единодушното решение в Лозана, Швейцария

Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия  от световния спорт в следващите 4 години. 

На днешното си заседание в Париж УАДА потвърди поисканото наказание от специалната комисия на организацията, която направи разследване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). "Препоръката на комисията по съответствие бе приета единодушно", се казва в краткото съобщение на УАДА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Забраната означава, че състезатели от федерацията няма да може да участват на предстоящите Олимпийски игри в Токио през 2020 г., както и Зимните олимпийски игри през 2022 в Пекин.

Държавните служители, отговарящи за спорта в Русия, също получават забрана да присъстват на всички спортни събития от календара. За този период страната няма да може да бъде домакин на събития от всякакъв тип.

Това означава, че флагът и химнът на Русия няма да бъдат разрешени на събития като Олимпиадата в Токио 2020 и Световната купа по футбол 2022 в Катар.

"Дълго руския допинг беше пречка пред чистия спорт. Грубите нарушения на руските власти и РУСАДА изискваха твърд отговор. Точно това и се случи. Нашето решение показва решимостта ни да действаме твърдо с руската допингова криза", коментира президентът на Световната антидопингова асоциация (УАДА) сър Крейг Рийди.

Забраниха на Русия да участва на Олимпиадата в Пьончан (ВИДЕО)

"На Русия бяха дадени множество възможности да подреди своя дом и да се върне към световното антидопингово общество за доброто на спортистите си и на спортния интегритет. Те обаче избраха да продължат позицията си на лъжи и отричане на проблема", допълни Рийди.

 

 

В същото време вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово. "Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети това да наложим възможно най-тежките наказания", каза Хелеланд.

 

Спортистите, които могат да докажат, че не са замесени в допинг скандала, ще имат възможност да се състезават под неутрален флаг.

ОЛИМПИЙСКИ СКАНДАЛ: Над 1000 руски атлети са взимали допинг

Наказанието идва, след като руската Антидопингова агенция (Русада) бе обявена за несъответстваща за манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 г.

Първата забрана за участие на руски атлети във връзка с манипулирани в миналото допинг проби дойде след зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., когато страната завърши на първо място в класирането по медали с 33 отличия. В последствие 4 от тях, както и още 13 от летните игри в Лондон през 2012-а бяха отнети. Заради забраната 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг и названието Олимпийски атлети на Русия на зимните игри в Пьонгчанг. Състезателите ще могат да участват на големи спортни форуми, ако минават тестове за допинг в лаборатории извън Русия.  

 

 

В Москва нарекоха решението несправедливо и политически мотивирано.  А шефът на  Руската антидопингова агенция го окачестви като трагедия и заяви, че само с промени наказанието ще може да бъде смекчено.

„Трябва да променим отношението и подхода. Друг път няма. Трябва да позволим на нашите състезатели да живеят пълноценен спортен живот”, заяви  Юри Ганус.

Русия ще обжалва в Спортния арбитражен съд в Лозана решението на Световната антидопингова агенция, съобщи Светлана Журова, заместник-председател на Комисията по международните въпроси в парламента.

Въпреки забраната обаче, "Сборная" ще има право да играе на Европейското първенство по футбол догодина. Санкт Петербург дори е домакин на част от мачовете от надпреварата. В група B, освен Русия, са тимовете на Белгия, Дания и Финландия.

Към настоящия момент съответстващите стандарти не се отнасят към УЕФА, което отваря вратичката за футболистите на Русия. УЕФА не е определяна като главна организация за провеждане на спортни събития по отношение на решенията за антидопинговите нарушения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.