Министрите обявиха постигнатите резултати по време на последното за годината правителствено заседание

Кризата в Перник ще е сред приоритетите на кабинета за догодина. На последното за 2019-а заседание на Министерския съвет премиерът препита всички членове на екипа си и раздаде задачи.

Всеки министър имаше точно три минути, за да обобщи какво е свършил през годината. Времето определи самият Борисов. 

Последното за годината правителствено заседание продължи рекордно дълго. В него министрите отчетоха свършеното. Премиерът направи своя анализ за 2019-а - година на два избора.

„Два пъти през годината хората гласуваха доверие на това коалиционно правителство. Следващата година грешките и пропуските трябва да бъдат максимално намалени”, посочи Бойко Борисов.  

Какво ще се промени, когато България въведе еврото?

Финансовият министър Владислав Горанов отчете ръст на икономиката и над 16 000 българи, които са се върнали в страната. Сивата икономика е намаляла с 18%, а България е на финалната права за присъединяване към Еврозоната.

„Единственото условие, което остава, е увеличаване на плановете за капиталовите буфери на две от българските банки. След което се очаква да успеем до края на месец април да финишираме този дълъг път”, коментира Владислав Горанов.

СЛЕД BREXIT: Какви ще са последиците за българите на Острова?

Във външната политика - Екатерина Захариева отличи решението на европейските ни партньори за отпадането на мониторинга над България.

„Има и заключение на Европейския парламент, който консултира този доклад и счита, че Комисията правилно е оценила усилията на България за реформа в съдебната система”, посочи Захариева.

През следващата година ще продължи дискусията за статута на т.нар независим прокурор, който ще проверява сигналите срещу главния.

Правителството пита Конституционния съд за фигурата на "независимия прокурор"

„Това, което ни се препоръчва ще го изпълним. За всичко, което не ни е ясно ще се допитваме до Конституционния съд. Това беше нашият ангажимент и сме го изпълнили в целия обем”, допълни Борисов.

Вътрешният министър Младен Маринов се похвали с удара срещу телефонните измамници. Добави и по-ниските нива на контрабанда на цигари и успешното опазване на външните граници на Европейския съюз.

„Гордеем се с постигнатото относно телефонните измами. През ноември са регистрирани само 3 в сравнение със 127 за миналата година”, каза Младен Маринов.

„Това беше страхотен бич”, допълни Борисов.

Дончев: Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите

Инфраструктурните проекти остават приоритет за правителството, а премиерът ще продължи с автомобилните обиколки из страната. „Не е иснспекция или проверка. Ходя, защото ми е драго да гледам как работят българите. Това е нещо като психотерапия за мен”, обясни министър-председателят.

Изграждането на „Балкански поток”, интерконектора с Гърция и АЕЦ „Белене” ще са от ключово значение в енергийния сектор.

Повече пари са отпуснати и за секторите образование и здравеопазване. Средствата ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на учителите и здравните работници.

Допълнителни 55 милиона лева ще бъдат отпуснати на „Авиоотряд 28” за закупуването на нов правителствен самолет. До решението се стигна след поредица от аварийни ситуации с фалкона.