България призовава за деескалация на напрежението

"Убийството на генерал Солеймани е факт. Нашите партньори от САЩ обясниха защо е извършено. Ние няма да даваме оценка. Позицията ни е, че призоваваме за успокояване и деескалация на напрежението в Ирак. Случилото се тази нощ там беше това, от което всички се опасяваме и призоваваме да не случва, а именно Ирак да не се превърне в бойно поле. Защото Иран изстреля ракети към иракска територия. Правят се оценки. Точно днес е изключително критичен ден, нека наистина деескалираме напрежението. Тази ситуация може да затрудни изключително тежката обстановка в региона”. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева в ефира на "Здравей, България".

Друга тема на разговор бе визитата на премиера Бойко Борисов в Турция за официалното пускане в експлоатация на газопровода "Турски поток". Церемонията ще се проведе в Истанбул. "Турски поток" ще пренася руски газ по дъното на Черно море през Турция до Европа. Целта на Русия е доставките за Европа да не минават само през Украйна.

Путин и Ердоган пускат газта през "Турски поток"

„Най-важното е българският интерес да бъде защитен във всяка ситуация. Именно това прави българската дипломация и правителство. Днес премиерът ще открие първия стратегически диалог между България и САЩ, който беше договорен при неговото посещение във Вашингтон. Ще бъдат обсъдени много важни теми и за двете страни”, това заяви в студиото на „Здравей, България” външният министър Екатерина Захариева.

„Идеята на стратегическия диалог е не да се убеждаваме един друг, а да работим в интерес на двете страни. Общото становище, което, надявам се, ще приемем, ще започне с глобалните въпроси. Панела ще председателствам аз”, допълни Захариева.

„Българското правителство работи по диверсификацията на газа. Не само на пътя, но и за източниците му. Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните газови проекти за нас. Има планове и за участие на българската държава в терминала за втечнен газ в Александруполис. Тоест от много години редица правителства са говорили за тази диверсификация, но реално тя се прави от правителството на Борисов", каза още министър Захариева.

„Ние сме държава членка на ЕС и сме длъжни да се съобразяваме с всички процедури по прозрачност. Обществената поръчка за избор на изпълнител се обжалваше, като това е абсолютно право на всеки един участник във всяка една процедура. В същото време по това трасе се строи изключително бързо”, обясни Захариева.

Путин и Ердоган пускат газта през "Турски поток"

„България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители. Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов, България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени", допълни тя.

„Важното е, че трасетата и пътят на газа не заобикалят България, защото когато го правят, ние плащаме и транзитни такси”, завърши темата Захариева.

Тя говори и за комплекса "Камчия" на родното Черноморие, който се стопанисва от кметството на Москва. Преди седмици външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му иска да придобие санаторно-курортния комплекс. Според Лавров това е "уникален проект" и е "идеален образец за прилагането на мека сила" от страна на Русия.

„Комплексът „Камчия” е спортен, детски лагер. Споразумението за изграждането му е подписано през 2008 г., ако не се лъжа - от министър Масларова. Той има финансови проблеми. Дължи доста сериозни суми за данъци на общината. Към този момент руснаците не са проявили желание той да бъде преобразуван в нещо друго.

Целия разговор с Екатерина Захариева гледайте във видеото.